Romeltea

UPZ DKM Abu Bakar Ash-Shiddiq Menerima Titipan Zakat, Infak, Sedekah

Unit Pengumpul Zakat (UPZ) DKM Abu Bakar Ash-Shiddiq Menerima Titipan Zakat, Infak, Sedekah, Wakaf, Fidyah.

Unit Pengumpul Zakat (UPZ) DKM Abu Bakar Ash-Shiddiq

UPZ DKM Abu Bakar Ash-Shiddiq Menerima Titipan Zakat, Infak, Sedekah, Wakaf, Fidyah.

Perintah Memungut Zakat

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاتَكَ سَكَنٌ لَهُمْ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

"Ambillah zakat dari sebagian harta mereka, dengan zakat itu kamu membersihkan[658] dan mensucikan[659] mereka dan mendoalah untuk mereka. Sesungguhnya doa kamu itu (menjadi) ketenteraman jiwa bagi mereka. dan Allah Maha mendengar lagi Maha mengetahui" (QS At-Taubah:103).

[658] Maksudnya: zakat itu membersihkan mereka dari kekikiran dan cinta yang berlebih-lebihan kepada harta benda

[659] Maksudnya: zakat itu menyuburkan sifat-sifat kebaikan dalam hati mereka dan memperkembangkan harta benda mereka.*

Masjid Abu Bakar Ash-Shiddiq

Masjid Abu Bakar Ash-Shiddiq Griya Cempaka Arum Kota Bandung